Akademicka Ksiegarnia Internetowa "MARATON"


okładka Organizacja pracy w hotelarstwie
praca zbiorowa

Wydawnictwo:

Krakowska Szkoła Hotelarska, Proksenia,Kraków

Wydanie, rok:

I, 2001

ISBN:

83-915010-0-0

stron:

125

oprawa:

broszurowa

wymiary:

165 x 235 mm

cena:

16.00 zł


        Publikacja jest syntetycznym opisem poszczególnych stanowisk pracy w obiektach hotelarskich oraz zadań i obowiązków pracowników zatrudnionych w hotelach. Opisy te są podstawą określenia zakresu obowiązków dla konkretnych stanowisk pracy.
        Książka ta jest użytecznym materiałem dydaktycznym w średnich i wyższych hotelarskich szkołach zawodowych, stanowiąc podstawę do omawiania i analizowania poszczególnych stanowisk pracy oraz niezbędnych predyspozycji zatrudnianych na tych stanowiskach pracowników.
        W przygotowaniu publikacji uczestniczyli wykładowcy Krakowskiej Szkoły Hotelarskiej oraz wybitni praktycy hotelarstwa.


Spis treści

  • Wprowadzenie
  • Krótka historia hotelarstwa. Rys historyczny kształtowania się usług i pojęć hotelarskich
  • Rynek usług hotelarskich a zadania personelu .
  • Kilka słów o jakości
  • Schemat opisu stanowiska pracy
    • Sylwetka wzorowego hotelarza
    • Zestaw haseł szkoleniowo - reklamowych SAS
  • Dyrekcja i administracja
  • Recepcja i służby parterowe
    • Procedury obsługi gości przez pracowników recepcji
  • Służba pięter
    • Postępowanie pokojowej w trakcie wykonywania obowiązków
    • Przygotowanie pokoju hotelowego
    • Podstawowe wyposażenie pokojowej
    • Sposoby utrzymania czystości
  • Zakład gastronomiczny
    • Śniadania hotelowe
  • Inne usługi
  • Rekreacja
  • Słowniczek
  • Zalecana literatura
  • Załączniki
    • Regulamin hotelowy
    • Praktyczny kodeks postępowania
    • Baza noclegowa
    • Kategoryzacja obiektów hotelarskich


AKI Maratone-mailinfonowościzamów-formularz powrót